Снимка: Пресцентър ВМРОКарлос Контрера от ВМРО даде гласност на голям проблем

...
Снимка: Пресцентър ВМРОКарлос Контрера от ВМРО даде гласност на голям проблем
Коментари Харесай

Контрера, ВМРО: Без помощ от държавата, градският транспорт на София може да спре

Снимка: Пресцентър Вътрешна македонска революционна организация

Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация даде публичност на голям проблем в София. Той се надява да бъде позволен благодарение на страната.

Председателят на комисията по превоз и пътна сигурност в Столичен общински съвет Карлос Контрера изпрати писмо до министъра на финансите Кирил Ананиев, в което упорства страната да помогне на градския превоз в столицата, оповестиха от Вътрешна македонска революционна организация. 

През месец октомври кметът на града Йорданка Фандъкова също е поискала целево финансиране от държавния бюджет, с цел да се обезпечи естественото действие на всеобщия градския превоз в София.

Карлос Контрера показва в писмото си, че без намесата на страната и помощ за покриване на насъбраните загуби транспортните оператори могат да се окажат в състояние да не са в положение да обезпечат естествен транспорт на столичани.

Според ръководителя на комисията по превоз в Столичния общински съвет досега София е съумяла да балансира системата и сама да се оправи с рецесията, само че в идващите месеци това няма да бъде допустимо. В писмото до министерство на финансите се споделя още:

„ Епидемията КОВИД-19 докара от март месец 2020 година до в този момент до доста понижаване на пътникопотока в публичния превоз по редица аргументи: ограниченията за съблюдаване на дистанцията; желанието на хората да не посещават места, където има скупчване на хора; понижаване на икономическата активност; прекосяването на учениците в отдалечена форма на обучение; интервалите, в които не работеха детските градини и яслите; въвеждането на работа от у дома, прилагано както от държавни/общински институции, по този начин и от частния бранш. Това са единствено част от аргументите, довели до сензитивното понижаване на пасажерите в публичния превоз. Отделно от това за запазване на здравето по време на изключителното състояние контролът беше прекратен, като към сегашния миг контрольорите извършват функционалността на кондуктори. Причината за това е възбраната за продажба на билети от водачите – мярка, която беше взета при започване на изключителното състояние за опазване здравето на им и недопускане на клъстерно заразяване по депа и гаражи.

Това води до последователно образуване на просрочия на отговорности към снабдители, като към края на годината нужните средства за покриване на тези отговорности на „ Столичен автотранспорт “ ЕАД, „ Столичен електротранспорт “ ЕАД и „ Метрополитен “ ЕАД ще бъдат почти 15.5 млн. лева (данните за м. ноември, надлежно за м. декември 2020 година към момента не са налице).

Настоящата обстановка, изключително след въвеждането на новите и по-строги ограничения, слага под риск естественото финансиране на общинските транспортни сдружения. До момента операторите посредством преструктуриране на разноските и благодарение на Столична община съумяват да обезпечат естествената експлоатационна активност, в това число погашение на заплати на служащите и чиновниците и заплащания към доставчиците за материали и поправки. Тенденцията за понижение на приходите обаче води до повишаване на задълженията им, написа Novini.bg.

Поради това, в случай че не се получи целево финансиране от държавния бюджет, съществува действителен риск транспортните сдружения да не могат да извършват обикновено транспортната задача. Това от своя страна ще наложи инспектиране на разписанията и редуциране на курсове, закриване на или обединение на линии за оптимизация на разноските. Със сигурност това е непопулярна мярка и ще срещне сериозен публичен отпор и то с съображение. Промяната на разписанията от своя страна ще докара до по-малък брой курсове по линиите и по-големи шпации на придвижване, което от своя страна ще докара до скупчване на хора по спирките и в пътническите салони на транспортните средства, което безусловно ще обезсмисли ограниченията за съблюдаване на физическа отдалеченост.

Липсата на средства може да докара и до редица правосъдни каузи против операторите от техни контрагенти, което обвързвано с в допълнение разноски, налагане на запори и възбрани, а това ще смути естественото действие на градския превоз в София. Под въпрос е и ритмичното, без закъснение, погашение на възнагражденията на работещите в публичния превоз, което ще породи съществено и заслужено обществено неодобрение. “

Карлос Контрера декларира още:

Ако страната не помогне в този момент, в идващите месеци размерът на недофинансирането ще се усили. Към момента дефицитът е 15,5 млн. лева В един миг общинските транспортни сдружения просто ще спрат работа, тъй като няма да могат да се издължат на служащите и доставчиците.

Възможните разновидности са няколко: превозът в София изобщо да спре, да разредим разписанията, което ще докара до големи проблеми и публично неодобрение или страната да ни помогне в този момент, до момента в който търсим разновидности да стабилизираме системата.

Казвам го в този момент, тъй като хората би трябвало да знаят истината. Аз не я икономисвам. Ако София не получи помощ от страната, изцяло е допустимо да се наложи да редуцираме градския превоз до степен, че все едно нямаме подобен. Това е отрицателният сюжет. Ако не може да се заплати на служащите и чиновниците и на доставчиците, тъкмо към това вървим.

От месец октомври тече връзка с Министерство на финансите. Да се надяваме, че страната няма да допусне рецесия в столичния превоз.

Времената са сложни, общината близо година сама се справяше, само че няма да издържим още дълго. Без помощ от страната в този момент, в идващите месеци ще се наложи да спрем линии или да сплотяваме такива. А по-късно и да закриваме. Това е отрицателният сюжет. Хората няма да са удовлетворени, само че в случай че не се обезпечат средства, до там ще стигнем. Истината би трябвало да се споделя..., се добавя в известието. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР